Als je overweegt een sedumdak te (laten) maken, is de draagkracht van het dak een belangrijk punt om naar te kijken. Zo’n groenlaag weegt uiteraard wél wat en het dak moet dat goed kunnen dragen om problemen te voorkomen. Gelukkig kunnen de meeste daken, ook die van uitbouwen, schuurtjes en bijkeukens e.d., zo’n extra gewicht uitstekend aan. Dus in de meeste gevallen is de aanleg van een groendak geen probleem.
Wat een sedumdak weegt, hangt af van de hoeveelheid vocht die het heeft opgenomen en van de dikte van de laag. Een sedumdak weegt ongeveer 13 tot 15 kilogram per vierkante meter, per centimeter laagdikte (dus de substraat en beplanting). Een laag van 5 centimeter substraat en beplanting weegt dus zo’n 75 kilo. Voor de berekening gewicht sedumdak moet je altijd uitgaan van een nat dak, dus het zwaarste gewicht. Meestal wegen sedummatten in verzadigde toestand zo’n 40 kilogram per vierkante meter, bij cassettes is dat 50 kilogram en bij mixen van sedum, gras en kruiden 60 kilogram. Deze gewichten kunnen per fabrikant wat afwijken. Een goede afvoer van overtollig regenwater is hierbij uiteraard van essentieel belang. Breng deze aan op het laagste punt van het dak en plaats er een bolrooster in, zodat hij niet kan verstoppen.
Een compleet groendak, aangelegd met sedummatten, weegt ongeveer 75 kilogram per vierkante meter, maar na een flinke hoosbui op een plat dak kan dat gewicht oplopen tot maar liefst 110 kilogram! De meeste daken kunnen dat extra gewicht zonder problemen dragen en ook kleinere daken zoals uitbouwen en schuurtjes, kunnen een extra gewicht van minstens 80 kilogram per vierkante meter prima aan. Nu zie je dus dat de meeste daken voor een groendak wel geschikt zijn! Ben je er echter niet zeker van, dan is het slim om er een expert bij te halen die de draagkracht van het dak kan beoordelen.