Zelf een sedumdak maken is helemaal niet zo moeilijk, zeker niet met de doe-het-zelf pakketten die tegenwoordig verkrijgbaar zijn. Hieronder lees je hoe je het aanpakt.
Welk pakket je nodig hebt, hangt af van of je een plat of een hellend dak hebt. De standaard systemen zijn bedoeld voor daken met een maximale helling van 5 graden. Is je dak schuiner dan moet je een pakket kiezen dat voor schuine daken geschikt is. Het dak moet minstens 40 kg per vierkante meter kunnen dragen. Ligt er op dit moment grind op, dan is het in ieder geval geen probleem, want grind is veel zwaarder dan sedum.
De doe-het-zelf pakketten voor een sedumdak bestaan uit een beschermfolie (om het dak te beschermen), een drainagelaag, substraat (dat is de groeibodem) en de plantenlaag. Dat laatste kan zijn in de vorm van sedummatten, kant-en-klare sedum cassettes, of losse plantjes of zaden.
Eerst moet het dak schoon en droog zijn. Alle steentjes of andere oneffenheden moeten worden verwijderd. Vervolgens leg je de beschermfolie over het dak. Laat de folie flink overlappen bij de randen. Op de plek waar de waterafvoer is/komt, maak je een kruisvormige insnijding. Bij een plat of licht hellend dak moet nu de drainagelaag worden aangelegd. De ribbels moeten daarbij aan de onderkant liggen en in de lengte van het dak, zodat eventueel overtollig hemelwater direct naar beneden wordt afgevoerd. Heb je een hellend dak, dan moeten eerst de rasterplaten op de folie worden neergelegd. Begin daarvoor onderaan bij de (haakse) dakrand.
Nu is het tijd om de waterafvoer en de grindranden te leggen. Plaats een boldraadrooster in de afvoer (als er geen afvoer is, dan moet er wel een gemaakt worden). Rondom de afvoer moet grind worden gelegd, zodat sedumplantjes de afvoer inde toekomst niet zullen verstoppen. Voor eventuele extra fixatie van de folie en drainagelaag kan je smalle betontegels langs de rand leggen. Tot slot moet de overlap van het folie op de juiste maat worden afgesneden.
Nu is het tijd voor het leuke werk, het aanleggen van het groen. Het substraat moet nu over het dak worden verdeeld. De hoeveelheid is afhankelijk van of je matten, cassettes of losse planten gebruikt. Bij kant-en-klare matten of cassettes ga je uit van 20 kg per vierkante meter, bij zelf inzaaien of stekjes planten gebruik je ongeveer 60 à 80 kg substraat. Vervolgens rol je de matten uit, leg je de cassettes en bij zelf planten strooi je de zaden of zet je de stekjes uit. Bij inzaaien moet het ook nog ingeharkt worden en is het aan te bevelen om tijdelijk een net over het dak te spannen, zodat vogels niet de zaadjes kunnen wegpikken. De matten kunnen in opgerolde vorm op maat gemaakt worden met een simpele handzaag, uitgerold kan dat met een stanleymes. Voor de cassettes gebruik je een ijzerzaag en de cassettes moeten ook opgesloten worden met grind.
Na het plaatsen van het groen is het belangrijk direct te bewateren. De eerste twee weken moet er dagelijks water gegeven worden bij droog/warm weer.
Veel succes!